GRADwood

(gevel en terras)

Groot aantal soorten hardhout

Het GRADwood gevel en terras bevestigingssysteem kenmerkt zich door innovatie en gemak. Door zowel de architect, aannemer als de eindgebruiker wordt dit vaak als de perfecte oplossing gezien. Het GRADwood systeem zorgt voor een blinde montage dat zeer modern oogt. Verder zorgt de in fabriek bepaalde afstand en montage van de clips ervoor dat het lijnenspel kaarsrecht is en dat fouten maken bij de montage dan ook vrijwel niet mogelijk is. Het systeem kan ook prijs technisch zeer interessant zijn. Na het plaatsen van de aluminium rails hoeven de planken slechts nog geklikt te worden. Vooral voor grotere projecten kan dit veel tijd schelen in de montage en daarmee de arbeidskosten. Tot slot is de belangrijkste eigenschap van het systeem dat het zorgt voor de optimale omstandigheden voor biologisch materiaal zoals hout en Moso Bamboo. Om een gevel of terras mooi te kunnen houden is namelijk een goede ventilatie en afwatering nodig. Dit is waar het GRADWOOD systeem in uitblinkt.

Gevel en terras

Het GRADwood montage systeem is zowel geschikt voor een terras als gevel. Zoals aan de versleepbare afbeelding gezien kan worden kunt u met GRADwood railsysteem zorgen voor een overloop tussen uw terras en gevel. Dit oogt zeer modern en geeft de indruk dat het uit één geheel bestaat.

Kwaliteit en vertrouwen

De aluminiumlegering van de rails combineert stijfheid en weerstand om de ultieme draagkracht voor gevels en terrassen te creëren. De rails zorgen dan ook voor een blijvend recht lijnenspel. Het vertrouwen van de fabrikant in het GRADwood systeem is terug te zien in de 30 jaar garantie op het product. Naast de rails zijn ook de clips van zeer hoge kwaliteit. De clips zorgen voor een goede begeleiding bij het uitzetten, krimpen en holtrekken van de planken zonder dat dit de clip beschadigd. De weerstand aan de trekkracht is 1,5 tot 2,5 keer hoger dan de vereisten normen van de DTU 51,4. De clips worden geproduceerd in Frankrijk. Naast de sterke eigenschappen van de clip is het met de bijhorende demontage sleutels volledig en gemakkelijk demonteerbaar. Dit wordt gedaan door de sleutels tussen de clip en de rail te laten zakken en vervolgens de clip los te klikken met een hefboom werking. Dit beschadigt niet de clip en de clip kan simpelweg weer terug op de rail geklikt worden. Ook bij het zelf klikken van de clips op de rails kunnen geen fouten gemaakt worden. De clip heeft aan de onderkant twee uitsteeksels en de rail heeft twee gaatjes op de plek waar de clip geplaatst dient te worden.

Rails

Bij een traditionele montage van een gevel of vlonder wordt gebruik gemaakt van schroeven. Hier zitten verschillende nadelen aan vast.

  • Schroeven beschadigen het materiaal en blijven zichtbaar na de montage;
  • schroeven zorgen voor insijpeling, hierdoor loopt water niet weg en kunnen rot en verkleuringen ontstaan;
  • per plank moeten de montage afstanden gemeten worden;
  • de montage duurt langer.

Bij het GRADwood systeem zijn de clips in de fabriek al op de rails gemonteerd, hierdoor hebben de clips altijd de correcte afstand op de rail. Dit zorgt voor een makkelijke en snelle montage. Zodra de rails zijn gemonteerd hoeft het hout of Moso Bamboo slechts nog op de rails geklikt te worden. Daarnaast zorgt het GRADwood systeem voor een blinde montage. Dit oogt niet alleen modern, het voorkomt ook beschadigingen aan de planken. Ook insijpeling kan bij het GRADwood systeem niet plaatsvinden, water blijft niet te lang liggen waardoor rot en verkleuring wordt voorkomen. De rails zijn ontworpen om een afstand van 6mm tussen de planken te laten voor werking en ventilatie.

Soorten en maten

Flatrail 150

De flatrail is de meest gebruikte GRADwood rail. Deze rail is namelijk het meest divers te gebruiken. In tegenstelling tot de PR39 rail is de flatrail geschikt als gevel én vlonder montage systeem. Deze rail is niet zelfdragend en dient dan ook op een balkconstructie of ander geschikte constructie gemonteerd te worden.

Latrail 150 maten

De flatrail is verkrijgbaar in de volgende maten met hart-op-hart afstand 51mm, 70mm, 124mm, 161mm en Varibo (variabele breedtes). Door 6mm eraf te halen kunt u zien voor welke maat de rails geschikt zijn, de 51mm flatrail is bijvoorbeeld geschikt voor planken van 45mm breed.

PR 39 rail maten

De PR 39 rail is verkrijgbaar in de maten 70mm en 124mm hart-op-hart afstand. De 70mm flatrail is geschikt voor planken van 64mm breed en de 124mm flatrail is geschikt voor planken van 119mm breed.

Flatrail

Het GRADwood systeem is simplistisch in gebruik, maar zeer ingenieus. Naast de basisuitvoering van de rail (inclusief clips) en de planken met GRAD profiel zijn er veel extra onderdelen en accessoires beschikbaar. Hiermee is het systeem flexibel genoeg om bij elke situatie een geschikte oplossing te geven. Of u nu een blind gemonteerde hoek wilt maken, een recht terras over een scheve ondergrond wilt of een doorloop van terras naar gevel wilt GRADwood geeft de oplossing. GRADwood flatrail is beschikbaar met hart-op-hart afstand 51mm, 70mm, 125mm en als Varibo (meerdere breedtes). De 51mm flatrail is bestemd voor een 45mm plank, de 70mm flatrail voor de 64mm, 161mm voor de 155mm enzovoort. De Varibo rail heeft een patroon aan afwisselende clips waaraan de 45mm, 64mm en 119mm gemonteerd kunnen worden. Hiermee kunt u een spelende werking creëren. Naast de flatrail kunnen wij u ook voorzien van de GRADwood PR 39 verhoogde rail. Deze rail is zelfdragend en kan dan ook in combinatie met vloerdragers of tegels gemonteerd worden. De verhoogde rail is met de zelfdragende eigenschap dan ook bestemd voor vlonders. Met behulp van verlengstukken voor de dragers kunt u zelf de hoogte bepalen. 

Accessoires 

Verstelbare voetstuk
Voor een stabiele constructie kunt u gebruik maken van de GRADwood verstelbare voetstukken. Het voordeel van een GRADwood voetstuk ten opzichte van een regulaire betontegel / vloerdrager is dat deze op maat is gemaakt en dus de GRADwood rail (PR 39) hierin geklikt kan worden. Hiermee wordt voor een extra stabiele constructie gezorgd, zonder dat hier schroefwerk aan te pas komt. Daarnaast is het voetstuk verstelbaar, met de top lift kunt u zelfs na de montage het terras verlagen of verhogen. Bij het onderstaande kopje “Accessoires in gebruik” kunt u zien hoe het verstelbare voetstuk toegepast wordt.

Verlengstukken UP+ voor TOP LIFT
Indien het verstelbare voetstuk niet de gewenste hoogte kan bereiken, dan kunnen verlengstukken toegepast worden. Er kunnen meerdere verlengstukken per voetstuk toegepast worden. De verlengstukken en de top lift (draaischijf) geven veel speling bij de montage. Per paar verlengstukken wordt het bereik met 45mm verhoogd tot maximaal 325mm. Bij het onderstaande kopje “Accessoires in gebruik” kunt u zien hoe de verlengstukken UP+ toegepast worden.

TOP+ kernversterker voor TOP LIFT
De hierboven besproken verlengstukken zitten aan de zijkanten van het voetstuk, om de stabiliteit van het systeem te kunnen garanderen dienen kernversterkers toegepast te worden. Deze zijn simpel te monteren door deze in het voetstuk te schuiven en verlengstukken aan de zijkanten van de kernversterker te bevestigen. Bij het onderstaande kopje “Accessoires in gebruik” kunt u zien hoe de verlengstukken UP+ toegepast worden.

TOP CUBE
Met het gebruik van de TOP CUBE kunt u zorgen voor mooie afwerking van uw terras. De TOP CUBE dient vast aan de zijkant van de rail bevestigd te worden. Vervolgens monteert u het nodige aantal clips aan de zijkant van de TOP CUBE en kunt u daarna de terrasplank monteren. Hiermee kunt u ook de zijkanten van het terras een volledig blinde montage geven. Bij het kopje “Accessoires in gebruik” kunt u zien hoe de TOP CUBE toegepast wordt.

TOP LINK
Wanneer de rail niet lang genoeg is voor de afstand die u wilt bereiken kunt u gebruik maken van een TOP LINK. Deze klikt u aan een kant vast aan de laatste clip van de eerste rail en aan de andere kant aan de eerste clip van de tweede rail. Vervolgens dient de TOP LINK vastgeschroefd te worden. Met de TOP LINK kunt u dan ook langere lengtes maken zonder de stabiliteit van van de gevel of terras te verlagen.

De-montage sleutels
Door de de-montage sleutels tussen de clip en de rail te laten zakken en vervolgens de clip los te klikken met een hefboom werking kunt u de clips losmaken. Deze handeling beschadigt de clip niet en deze kan dan ook hergebruikt worden. Nadat de clip is losgemaakt kan deze van de plank afgeschoven worden. Door middel van uitsteeksels op de onderkant van de clip en gaatjes in de rail kan de clip gemakkelijk weer terug geklikt worden op de juiste plek.

Accessoire gebruik

Om u een beter idee te geven hoe deze verschillende accessoires in de praktijk worden toegepast kunt u de onderstaande afbeeldingen raadplegen.

Hoek- en zijkantoplossing

Zoals bij de afbeelding gezien kan worden, kun u door middel van een TOP CUBE ook de zijkanten blind monteren. Nadat de TOP CUBE aan de rails is gemonteerd kunt u aan de zijkanten clips monteren, vervolgens kunt u de terrasplank monteren. U kunt met dit systeem dan ook hoeken volledig blind monteren.

Verhoging voetstuk

Voor een stabiele constructie kunt u gebruik maken van het verstelbare voetstuk. Door middel van de draaischijf kan de draaghoogte van het voetstuk verhoogd worden. Indien hiermee alsnog niet de gewenste hoogte bereikt kan worden kunt u gebruik maken van verlengstukken. De Verlengstukken UP+ zorgen ervoor dat het bereik van de draaischijf wordt verhoogd. De TOP+ kernversterker wordt in het midden van het voetstuk geplaatst en hier worden de verlengstukken UP+ aan gemonteerd. De kernversterkers zorgen ervoor dat het verhogen van het voetstuk geen negatief effect heeft op de stabiliteit van het systeem.

Garantievrije hoekoplossing

Omni bouwadviseert om de hoeken altijd met 5 a 6 mm ruimte te monteren. Indien u niet wenst om de hoeken tussenruimte te geven of als u niet uitkomt met de huidige afmetingen bij bijvoorbeeld een kozijn, dan kunt u gebruik maken van de garantievrije hoekoplossing. Om dit uit te kunnen voeren is vakmanschap vereist, daarnaast is het eindresultaat niet altijd perfect gesloten.

Let op: Met deze methodiek wordt de clip beschadigd en vervalt dan ook de garantie. Deze oplossing kan u helpen, maar is volledig op eigen risico.

Ten eerste slijpt u de rail en clip af zoals op de onderstaande afbeelding gezien kan worden. Vervolgens zaagt u de planken van 45, 64 of 120 mm in een hoek van 45 graden. Daarna verlijmt u twee 45 graden planken om een hoek te maken, hiervoor dient u gebruik te maken van een sterke lijm of kit die elastisch blijft. De delen kunt u met een RVS nagel aan elkaar schieten, in het geval van Moso Bamboo kunt u door middel van plankband de delen aan elkaar plakken. De plakband kunt u na 24 uur verwijderen. Na het verlijmen kunt u de plank op de rails klikken. De plank moet natuurlijk tussen de andere GRAD regels op een achterlat vallen. Hierna kunt u de stukken strip met een zelftapper vastzetten of u boort een gaatje in de strips en zet het met een schroef vast tegen de achterlat Indien u horizontale bekleding wilt zonder tussenruimte kunt u het voorbeeld hiernaast raadplegen. Het advies is om altijd een 5 a 6 mm tussenruimte te houden is vanwege het intrekken van vocht. Door capillaire werking, wil vocht altijd in naadjes kruipen. Vervolgens blijven deze naadjes langer nat en wordt het een voedingsbodem voor algen en schimmels. Ook wil het water dan graag in het kopse einde kruipen, dit kan dan ook watervlekken geven. Het is dan ook belangrijk om de kopse kanten waterafstotend te maken door middel van een kopkantsealer of afdichtende kit.

Groene waarde

De rails bestaan uit onbeperkt recyclebaar aluminium. Het gebruik van gerecycled aluminium ten opzichte van nieuw aluminium  zorgt voor een besparing van 95% energie en 70% water. De aluminium spaanders en productieresten worden gesorteerd en verwerkt tot nieuw bruikbaar materiaal. Bij het recyclen van de aluminium is geen sprake van kwaliteitsverlies, hier is dan ook sprake van ‘zero waste’ wat voor het lange termijn nodig is en de basis is voor een circulaire economie. De gemonteerde clips zijn bestaan uit 100% gerecycled en 100% recyclebaar plastic. Doordat de productie in Europa plaatsvindt wordt er bespaart op transportuitstoot

Groen, Groener, Groenst

Indien uw voorkeur uitgaat naar de meest groene optie, dan raden wij het GRADwood systeem in combinatie met Moso Bamboo aan. Moso Bamboo planken kunnen als gevelbekleding en vlonderplanken gebruikt worden. Bamboe is een zeer snelgroeiende grassoort dat binnen vijf jaar sterk genoeg is om geoogst en gebruikt te worden. Na het oogsten groeit op dezelfde plek weer een nieuwe stengel, er is dan ook geen sprake van ontbossing bij het oogsten van bamboe. Om hier zeker van te zijn werken wij met Moso, Moso is een producent van slagvaste en massieve bamboe planken die oog voor het milieu heeft. Het gehele productieproces van elk product uit hun assortiment is CO2-neutraal of beter. Voor verdere informatie over de groene waarde van Moso Bamboo verwijzen wij u graag door naar onze milieu pagina.