Moso X-treme Balken

Een uniek thermisch behandelingsproces.

Naast Moso Bamboo X-treme terrasplanken en gevelbekleding hebben wij ook Bamboo X-treme balken in ons assortiment. De mogelijkheden die de X-treme balken bieden zijn eindeloos. Wij zien deze balken voornamelijk door de klant gebruikt worden om unieke gevelbekleding te maken. Zo zouden de balken bijvoorbeeld als lamellen voor het raam geplaatst kunnen worden als zonwering. Een uniek thermisch behandelingsproces en een verhoogde dichtheid (door het samenpersen van de bamboe strips) maken deze balken uiterst stabiel en duurzaam. MOSO Bamboo X-treme® balken zijn bijvoorbeeld geschikt voor buitenmeubilair en gevelafwerking. De toepassingsmogelijkheden worden feitelijk alleen beperkt door de creativiteit van de architect, aannemer of hovenier die met het materiaal werkt! De hoogwaardige eigenschappen van de balken worden bereikt door een uniek Thermo-Density-proces. Dit proces maakt de Moso Bamboo X-treme niet alleen bestand tegen weersinvloeden, in combinatie met het massieve karakter is het minder gevoelig voor vandalisme dan vrijwel alle gangbare houtsoorten.In tegenstelling tot andere materialen voor buitengebruik worden er geen schadelijke chemische additieven zoals brandvertragers gebruikt. Bamboo X-treme® materiaal bereikt de hoogste duurzaamheidsklasse in de toepasselijke EU-normen en de Europese brandveiligheidsklasse B.

Ecologische keuze.

Bamboo X-treme® balken zijn een veilige en ecologische keuze voor gevelbekleding. De balken voegen een natuurlijke, hoogwaardige afwerking toe aan elk gebouw. Zoals bij de meeste materialen die buiten worden gebruikt, verandert de kleur van het materiaal onder invloed van wind, regen, vorst en zon (UV-licht). De kleur verandert in een typische verweerde natuurlijke grijstint, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal.

Unieke gevels en zonwering.

Wij bieden zowel geoliede als ongeoliede Moso Bamboo X-treme balken aan. Indien u zoveel mogelijk kleurbehoud wilt realiseren, dan kunt u het beste voor de geoliede variant kiezen. Hierbij moet u wel rekening houden dat het oliën van het materiaal een terugkerend proces is. Bij Omni bouwzijn wij niet gespecialiseerd in het behandelen van de materialen, wij kunnen dan ook geen advies geven over dergelijke behandelingen. Ongeoliede Bamboo X-treme balken zullen sneller vergrijzen dan de geoliede variant. Doordat deze X-treme balken niet zijn behandeld, zijn deze goedkoper dan de geoliede variant. Daarnaast is de ongeoliede variant beschikbaar in de langere lengte van 2400 mm in plaats van 2000 mm.

Assortiment.

Geolied

  • 2000 x 40 x 40 mm
  • 2000 x 40 x 60 mm
  • 2000 x 40 x 80 mm
  • 2000 x 40 x 90 mm
  • 2000 x 40 x 115 mm

Ongeolied

  • 2400 x 40 x 60 mm
  • 2400 x 40 x 90 mm
  • 2400 x 40 x 140 mm

Moso is een expert op het gebied van bamboe bouwmaterialen.

Bij Omni bouwwerken wij maar al te graag met bamboe. Bamboe is het snelst groeiende bouwmateriaal ter wereld. Ook is het een snel hernieuwbaar materiaal dat in alle (sub)tropische regio’s in overvloed beschikbaar is. Moso is een expert op het gebied van bamboe bouwmaterialen en produceert op het hoogste ecologische niveau om aan bouw-, milieu- en duurzaamheidsnormen te voldoen. Hiermee is Moso Bamboo X-treme een verantwoord alternatief voor tropisch hardhout. Moso werkt samen met vele verschillende partijen en hanteert hierbij ook strenge eisen om een positieve samenwerking te garanderen. Indien een partij niet aan deze eisen kan voldoen eindigt de samenwerking. Moso garandeert hiermee dan ook constante kwaliteit zowel qua product als het werken aan een groenere wereld. Van strip tot eindproduct zorgen de kwaliteitsteams van Moso ervoor dat aan de strenge Europese normen wordt voldaan. Moso is de enige bamboeleverancier die voor al zijn producten certificeringen heeft. Deze staan op de Moso website of zijn op aanvraag bij Moso beschikbaar.

Milieubewust.

Een van de grootste voordelen van Bamboo X-treme® gevels is het lage onderhoud. Indien u het materiaal natuurlijk laat vergrijzen en niet laat behandelen wordt de stabiliteit van het materiaal gegarandeerd. De hoge dichtheid en het thermoproces zorgen voor de brandvertragende eigenschappen van het materiaal. Dit is dan ook niet vanwege een aangebacht middel en dus hoeft er geen regelmatige behandeling plaats te vinden om deze eigenschappen te behouden.  Verder raden wij ten sterkste af om gebruik te maken van hogedrukreinigers. De hoge impact van het water op de bamboe beschadigt het materiaal der mate dat de verwerkte vezelstroken breken, waardoor onder andere splintervorming ontstaan. Wel raden wij aan bij de montage gebruik te maken van een kopkantsealer. Door de kopse kanten van de balk te bewerken met kopkantsealer wordt voor een gelijke droging gezorgd na een regenval. Indien er niet sprake is van een gelijke droging krimpt het hout ongelijk in waardoor scheuren ontstaan.  Voor uitgebreide informatie onderhoud kunt u het verzorgings- en onderhoudsinstructies van Moso raadplegen. Deze kunt u terugvinden op onze downloads pagina.